Kaip išsirinkti sviestą?

0 komentarų | September 3, 2014

Kaip išsirinkti sviestą

KAIP IŠSIRINKTI SVIESTĄ?

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, tikras sviestas gaminamas tik iš pieno riebalų, kurių turi būti ne mažiau kaip 80-90%. Būtent pieno riebalai suteikia sviestui didžiausią maistinę vertę – organizmas juos gerai ir lengvai pasisavina. Sviestas gali būti pagamintas iš rūgščios arba saldžios grietinėlės, tačiau dėl to jo riebumas nesikeičia. Jei ant pakuotės yra užrašas „sviestas“ su procentais nurodytu riebalų kiekiu, vadinasi jis pagamintas iš pieno riebalų. Kuo šis procentas didesnis, tuo sviestas tikresnis. Prekybos centruose taip pat parduodamas ir mažesnio riebumo sviestas (t.y. trijų ketvirčių). Jis taip pat gaminamas tik iš pieno riebalų, tokio sviesto riebumas turi būti 60-62%. Mažo riebumo svieste pieno riebalų gali būti ne mažiau kaip 39%, bet ne daugiau kaip 41%.

Jei ant pakuotės rašoma “sviesto gaminys”, vadinasi, jis pagamintas tik iš pieno kilmės riebalų su skonio ir/arba kvapo priedais (turi būti nurodytas jo riebumas). Tai irgi neblogas pasirinkimas.

Jeigu ant pakuotės rašoma “tepusis riebalų mišinys”, žinokite, kad toks produktas nėra tikras sviestas. Jis gaminamas iš augalinių ir gyvūninių riebalų arba tik iš augalinių riebalų ir aliejų. Ant pakuotės nurodomas ne pieno riebalų, o pieno ir augalinių riebalų mišinio bendras riebumas (paprastai pieno riebalų kiekis būna labai mažas. Pirkdami tokį gaminį, atkreipkite dėmesį į tai, kokiu santykiu pieno riebalai pakeisti augaliniais. Dažniausiai pastarųjų būna daugiau. Jeigu augalinių riebalų yra labai daug, toks tepusis mišinys skoniu ir maistingumu prilygs ne sviestui, o margarinui. Beje, gaminiai, kuriuose nėra pieno riebalų ar yra iki 3% visų riebalų kiekio, turi būti vadinami margarinu. Kartais gamintojai sąmoningai klaidina vartotojus ir rašo „riebalų mišinys“.

Tepiųjų riebalų mišiniai pagal riebumą skirstomi į trijų ketvirčių tepųjį riebalų mišinį (jame riebalų yra nuo 60 iki 62%), pusiau riebų tepųjį riebalų mišinį (jame riebalų yra nuo 39 iki 41%) ir į kitokio riebumo tepųjį riebalų mišinį (pavyzdžiui, 80-92%, 41-60% arba mažiau nei 39%).

Specialistai pataria atkreipti dėmesį ant tepiojo riebalų mišinio pakuotės esantį užrašą „augaliniai riebalai“. Pasirodo, tai ne tas pats, kas augaliniai aliejai. Kad vartotojas galėtų lengvai išsirinkti produktą, ant pakuotės gamintojas privalo nurodyti ne tik bendrą riebalų kiekį, bet ir tai, kiek ir kokios rūšies augalinių, pieno ar kitų gyvūninių riebalų yra gaminyje.


Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas