2014-03-17
  • Kiekis: 25 L
  • Porcijos: 75
  • Paruošimas: 40m
  • Gaminimas: 0m
  • Viso: 0m

Obuolių sidras

Sidras – fermentuotas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš neatskiestų obuolių sulčių, prisotintas anglies dvideginio.
Plačiai vartojamas ir sidru vadinamas natūralus, silpnas obuolių vynas, kuris neprisotinamas anglies dvideginio. Kadangi sidro gamybos būdas panašus tokio vyno gamybos būdui, jis yra obuolių vyno analogas. Sidras yra malonaus šviežių obuolių aromato, šviesiai gintarinės spalvos, su gelsvu ar žalsvu atspalviu. Nuo natūralių sulčių sidras skiriasi tuo, kad jame nėra cukraus, kuris rūgimo metu pavirsta alkoholiu. Taigi sidras yra artimas silpniems vaisių vynams, kurie yra linkę greit sugesti, todėl, jį gaminant, reikia labai laikytis švaros ir pavartoti anglies dvideginį ar kitas priemones jam užkonservuoti.

Patarimai:

  1. Rinkitės tik prinokusius vaisius.
  2. Visi vaisiai turi būti tvirti, o ne suglebę.
  3. Visą įrangą laikykite švarią.

Geriausias sidras gaunamas iš saldžių, aromatinių arba rūgščių obuolių. Sidras gali būti pakartotinai fermentuojamas buteliuose arba prisotinamas angliarūgšte.

Prisotinamas angliarūgšte

  1. Sidrą galima laikyti ilgiau (naudojami konservantai).
  2. Galima pasigaminti tiek sausą, tiek saldų sidrą.
  3. Sidras bus skaidrus ir patrauklus.
  4. Reikalinga papildoma įranga angliarūgštei.

Pakartotina fermentacija

  1. Metodas pakankamai pigus.
  2. Galimybė pasigaminti tik sausą sidrą.
  3. Trumpas laikymo laikotarpis, sidras greit sugenda.
  4. Sidras laikomas ne aukštesnėje kaip +10 C temperatūroje.
  5. Sidras yra drumstas, turi daug nuosėdų.

 Reikalinga įranga

  1. Specialus fermentacinis indas su vamzdeliu sidro gamybai.
  2. Hidrometras. Tai yra būtiniausias ir naudingiausias prietaisas namų sidro ar vyno gamybos procese. Hidrometro pagalba yra matuojamas skysčio tankio santykis su vandens tankiu. Jis būna sugraduotas įvairiomis skalėmis. Pagrindinė jo funkcija parodyti, kiek sveria vienas litras skysčio.
  3. Sifono vamzdelis.

Receptas

Gaminame 25 litrus sidro.

Ingredientai

  • Obuolių sultys
  • Vanduo
  • Cukrus
  • Pektiną skaidantis fermentas
  • Sidro mielės
  • Vyno rūgimą stabdančios priemonės (Jei bus naudojama angliarūgštė)
  • Konservantai (Jei bus naudojama angliarūgštė)

Paruošimas

1) Į 21-ną litrą sulčių įpilkite dar papildomai 4 litrus vandens ir gerai išmaišykite. Pamatuokite su hidrometru cukraus kiekį mišinyje. Tai yra privaloma, nes sidras yra silpnesnis už vyną. Matavimas padės sužinoti kiek šiuo metu yra cukraus. Jeigu hidrometras rodo 50, tai reiškia, kad galutiniame rezultate turėsime apie 6,5% alkoholio, jei 40 tai apie 5%. Tokiu atveju jei norite galite įdėti papildomai cukraus.
2) Supilkite pektiną skaidantį fermentą ir palikite mišinį dviems valandoms. Iš naujo išmaišykite mišinį, sudėkite sidro mieles, maistingas medžiagas ir taniną. Perkelkite mišinį į raugimo indą ir įstatykite vamzdelį. Mišinys paliekamas fermentuotis.
3) Fermentacijos trukmė 2 - 3 savaitės, tai priklauso nuo kambario temperatūros. Kai per raugimo vamzdelį nebeišeis 1 - 2 burbuliukai per minutę, tada pamatuokite mišinį hidrometru. Hidrometras turėtu rodyti 0 arba -5, o tai reikš, kad sidras yra pilnai išrūgęs.
Recepto tipas: Ingredientai: ,
Įvertinimų vidurkis

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 žmonių (-es) įvertino receptą

4,950 peržiūrų

Related Recipes:
  • © allrecipes.com

    Apple pie

  • © allrecipes.com

    Karštas obuolių sidras

  • © allrecipes.com

    Obuolių ir kopūstų salotos

  • 172575

    Pyrago pluta

  • ucm271395

    Obuolių sultys koncervavimui


Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas